Red Velvet Cake

03-09-2017

Dé gekende Red Velvet Cake...

Ik ontdekte hem pas enkele jaren geleden doordat een collega, Veerle, hem gemaakt had voor haar zoontje's verjaardag. Zij bracht de overschot de volgende dag mee naar het werk en eens geproefd... vind je een schuimtaart (of een 'biscuit') maar niets meer.

Als ik nu een verjaardagstaart wil bakken voor mijn kindjes is het steevast een red velvet cake (al dan niet 'red'). Hij is veel smeuïger dan een standaard biscuit en hij ziet er dan nog eens veel impressionanter uit (door de rode kleur). 

Je hebt ook eindeloos veel opties om hem te versieren. Het exemplaar van hieronder met dochterlief, is versierd met botercrème (bij gebrek aan suikerfondant, maar wél met een leuk resultaat tot gevolg). Belangrijk als je aan een dergelijke taart begint te versieren: neem je tijd! Ga niet overhaast te werk en jaag je niet op (of probeer :))

Hieronder volgt het recept voor de taart.  Voor de vulling kan je even kijken naar het artikel van de mascarpone topping.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 4u
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
  • Vinden van ingrediënten: Makkelijk 

Benodigdheden

  • springvorm (+/- 18cm of +/- 24cm)
  • Mengkomen
  • Mixer
  • Maatbeker

Ingrediënten

Afhankelijk van de grootte van je taart, zal je natuurlijk andere hoeveelheden nodig hebben. Om het jullie makkelijk te maken heb ik de berekeningen al gemaakt. Hieronder vind je 3 verschillende hoeveelheden: voor een kleine taart, voor een grote taart, voor een stapeltaart (2 etages).



  • Zelfrijzende bloem
  • zout
  • cacaopoeder
  • Boter (kamertemp)
  • Fijne suiker
  • Eieren
  • Vanille-extract
  • Karnemelk
  • Rode kleurstof (vloeibaar)
  • Witte azijn
  • Bakpoeder (of baking soda)

1. Kleine springvorm 

(+/- 18cm)

  • 250 g
  • 1/2 kl
  • 2 el
  • 113 g
  • 300 g
  • 2
  • 1 kl
  • 2,4 dl
  • 2 el                            
  • 1 kl
  • 1 kl


2. Grote springvorm 

(+/- 23cm)

  • 375 g
  • 1/2 kl
  • 3 el
  • 170 g
  • 450 g
  • 3g
  • 1,5 kl
  • 3,6 dl
  • 3 el                            
  • 1,5kl
  • 1,5kl

3. Stapeltaart 

(grote + kleine vorm)

  • 625 g
  • 1 kl
  • 5el
  • 283 g
  • 750 g
  • 5
  • 2,5 kl
  • 6 dl
  • 5 el                           
  • 2,5 kl
  • 2,5kl

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 175° 

2. Zeef de bloem + cacoapoeder + met met het zout    --> zet even aan de kant 

3. Klop (in een andere mengkom) de boter en de suiker zacht

4. Voeg de eitjes 1 voor 1 toe en klop goed na elke toevoeging

5. Voeg het vanille extract toe en meng verder

6. Meng in een beker de karnemelk en de rode kleurstof

7. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg op beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem

8. Meng azijn en het bakpoeder. Laat even bruisen en voeg het toe aan het taartdeeg

9. Vet de taartvorm(en) in met boter en bestrooi met bloem.

10. Stort het taartdeeg in de springvorm

11. Zet de taart in de voorverwarmde oven van 180°C

  • Voor taartgrootte 1: +/- 25 min
  • Voor taartgrootte 2: +/- 35min 
Aantal min. zijn afhankelijk van je over. Steeds eens met een vork in prikken om te kijken of hij goed is.
Tip: Indien je een combi-oven hebt kan je hem instellen op 175°C hete lucht + 90watt microgolf.

12. Laat de taart goed afkoelen (minimaal 20min) voor je hem uit de springvorm haalt (anders gaat hij brokkelen).

13. Laat de taart verder afkoelen op een rooster voor je hem doorsnijdt om op te vullen. 

Red Velvet Cake opgevuld met mascarpone frosting en afgewerkt met eveneens mascarpone-topping en chocolade stukjes (fondant, melk en witte chocolade).  

Red Velvet Cake opgevuld met mascarpone frosting en afgewerkt met rolfondant (onder de rolfondant zit ook mascarpone-topping om het goedje op zijn plaats te houden)

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin